JellyPages.com

Monday, December 12, 2011

~uP dAte 28weeks~

Assalammualaikum..
Bekerja kembali kita di hari isnin. ini bermakna minggu ini usia kandunganku sudah 28minggu, 7bulan.
alhamdulillah baby sihat dan ibu baby bertambah sihat hahaha..
dari pagi tadi asik bergerak gerak..aku duk bersila atas kerusi ni boleh terasa tendangannya kat peha aku punyalah kuat dia menendang..
selera makan semakin tajam..kejap lapa kejap lapa dan lapa..

setakat ni alhamdulillah aku tak ada lah nak mengidam benda yang susah susah..cume kebelakangan ni aku suka sangat minum air botol 'bodoh' ni.

carian dari encik google


carian dari encik google

Aku rasa ni air botol bodoh masa aku kecik kecik dulu..nasib baik lah ada jual air botol ni dekat kawasan rumah aku.dah tiga hari berturut turut aku beli air botol bodoh ni tiap pagi.setiap pagi okeh..
dahsyat kan..






Thursday, December 8, 2011

~peNyusuAn bAyi~

Assalammualaikum..
hari ini sibuk aku meng'google' teknik penyusuan bayi..ehh bukan mula-mula aku google untuk cari breastpumps untuk di servey..secara jujurnya aku zero pengetahuan mengenai ini semua..lepas tanya pada kengkawan ada juga beri link website produk produk breastpumps, selepas itu aku terpinga pinga sendiri tengok web tu..ape yang seharusnya di bandingkan pun aku tak tau..
teruk kan bunyinya..dan lebih teruk lagi apabila tidak tahu istilah istilah yang di gunakan untuk menyusu bayi..

Selepas tu beralih pula pencarian teknik penyusuan bayi dengan betul.ok jum kita layan jap ape yang sempat aku copy paste kat bawah ni..untuk rujukan aku di masa hadapan..aku nak sangat menyusukan anak selepas bersalin nanti..moga niat aku ini di permudah kan..amin..

p/s~semalam chek up untuk 28minggu.sepatutnay minggu depan chek up.tapi di percepatkan kerana malas nak datang banyak kali kat klinik tu hehehe..boleh plak kan macam tu..terlanjur hanta encik suami dapatkan rawatan kerana sakit perut,aku pun chek up sekali..
baby dan ibu baik baik sahaja.berat badan macam biasa bertambah lagi.dari sebelum kawin dan sampai sekarang berat badan aku sudah naik 15kg.haha bayangkan 15 kg..dah macam tong drum dah aku rase heheh..uri sudah naik ke atas sudah berada di kedudkan yang normal.
dan apabila scan pada baby plak (tang scan kat baby ni suami aku lah yang paling suke) baby sihat sihat sahaja dan sangat aktif..semalam masa scan tu..time dokto beri penerangan mana kaki mana tangan..tetiba baby ni isap jari.nampak lah tangannya di masukan dalam mulut..alah comei..dari keluar klinik sampai balik rumah suami aku asik cerita tentang baby ni isap jari..lagi tak saba nak tunggu kelahirannya tapi pada masa yang sama agak takut juga menunggu saat tu.



TEKNIK PENYUSUAN BAYI
  1. Mula-mula kita kena tahu sama ada posisi kita semasa memegang anak kita tu betul ke tidak.
    Apa yang nurse tu ajar saya adalah, pastikan bayi kita rapat ke badan dan B kita. Kemudian dia suruh saya pastikan badan Khayra time tu lurus ke tidak. Sekiranya baby kita dibedung( ni apply pada new born) longgarkan sikit bedungan tu untuk lebih selesa.
    Kemudian kita tampung badan dan punggung anak kita seselesa yang kita rasakan boleh. Masa Khayra baby dulu, saya akan letakkan bantal di bawah tangan saya untuk mengelakkan lenguh. So boleh la lama-lama kalau demand tinggi time tu.. 
  2. Kalau mengiring pulak, pastikan perut anak kita kena pada kita dan pastikan badan diorang lurus. Jangan letak kepala anak kita kat lengan kita ye. p/s: Kalau anak kita dah besar, posisi ni mungkin tak leh apply sangat sebab ada banyak cara diorang yang tersendiri macam mana nak menyusu. ada sampai tertongeng-tongeng
  3. Cara macam mana kita masukkan puting dalam mulut anak kita.Mula-mula biarkan mulut anak kita terbuka luas then baru masukkan. Kita kena pastikan areola ( kawasan hitam disekeliling puting kita ) masuk sekali dalam mulut kita. Ada sesetengah ibu yang aerola dia besar, tak perlula nak jugak masukan semua…  Masukkan ikut selesa kita. nurse tu ada bagitau saya kalau nak tampung B kita or biakan pun boleh. Pesanan dia, jangan kita ke arah anak kita tapi biarkan anak kita yang pegi ke B kita. Kiranya, kita rapatkan anak kita kat kitala.
  4. Then masa anak kita menyusu tu, ada tak kita rasa sakit. Kalau tak sakit, insyaallah its a correct position. Kalau nak comfirm lagi sama ada anak kita menghisap dengan betul ke tak, kita tengok cara anak kita menghisap. Anak kita akan hisap.. hisap.. then telan… hisap.. hisap… then telan. Lepas tu tengok bibir anak kita ada tak macam ala-ala mencebik? Dagu and hidung ada tak sentuh B kita? Lepas tu kita ada tak dengar bunyi anak kita menelan air susu kita? Kalau ada, insyaallah, dah betulla tu
             
Kalau teknik penyusuan kita salah, puting kita akan luka dan kita akan berasa sakit semasa kita menyusukan anak kita. Itu adalah punca kenapa susu tidak dapat dikeluarkan dengan berkesan dan boleh jugak buatkan diri kita hilang motivasi dan semangat untuk teruskan breastfeed anak kita.
Kekerapan penyusuan juga membantu dalam meningkatkan penghasilan susu kita. Kita perlu susukan anak kita base on demand. Kalau anak kita asyik tidur je, 2/3 jam sekali kita perlu kejutkan dan beri dia susu. Insyaallah,  ini dapat membantu kita dalam usaha untuk menyusukan anak kita. Apa yang selalu saya terima atau baca berkenaan breastfeeding ni, adalah demand and supply. tinggi demand, maka tinggila supply kita. Lagi kerap kita direct/pam untuk anak kita, lagi banyak la susu yang terhasil dengan syarat, cara kita menyusukan anak kita tu, adakah betul caranya.

Jadi, cuba tengok dulu, kenalpasti punca kenapa susu kita tak banyak atau sikit. Adakah sebab kita salah teknik? Atau kita kurang pam bila berjauhan?


Monday, December 5, 2011

~10 MuhaRAm~

Dari Abu Qatadah Al-Anshari r.a. katanya Rasulullah s.a.w. ditanya orang tentang puasa hari arafah (9 Zulhijjah). Jawab baginda, "Semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu dan yang akan datang". Kemudian Nabi ditanya pula tentang puasa hari asyura (10 Muharram). Jawab baginda, "semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu". (Sahih Muslim)...

Kenapa kita digalakkan berpuasa.. sebab hari ini melakarkan beberapa peristiwa besar dlm sejarah Islam:

* Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
* Nabi Idris diangkat Allah ke langit.
* Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari bahteranya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
* Nabi Ibrahim diselamatkan Allah daripada dibakar Raja Namrud.
* Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
* Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara
* Allah memulihkan penglihatan Nabi Yaakob.
* Nabi Isa diangkat ke langit.
* Nabi Ayub dipulihkan Allah daripada penyakit kulitnya
* Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan nun, selepas berada di dalamnya selama 40 hari
  40 malam.
* Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya daripada tentera
  Firaun.
* Allah mengampunkan kesalahan Nabi Daud.
* Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
* Hari pertama Allah mencipta alam.
* Hari pertama Allah menurunkan rahmat.
* Hari pertama Allah menurunkan hujan.
* Allah menjadikan Arasy.
* Allah menjadikan Luh Mahfuz.
* Allah menjadikan Malaikat Jibril. 



 
Juga cara berpuasa hari Asyura: Puasa sehari sebelum 10 Muharam arau sehari selepasnya.. utk membezakan kita daripada Kaum Yahudi.. 

Selain berpuasa hari ini, dianjurkan solat sunat 10 Muharam yang dilakukan selepas solat fardu kecuali selepas Subuh dan Asar. Selepas solat sunat, digalakkan membaca doa bermaksud: “Allah yang memelihara, sebaik-baik penolong, sebaik-baik penjaga dan sebaik-baik memberi pertolongan” atau dengan membaca doa dianjurkan Saidina Ali yang memohon Allah menunjukkan jalan lurus, dijauhkan bala bencana dan dikabulkan hajat.(bagus amalan utk kita sbb kpdNYA lah kita memohon segalanya..

Diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW menyayangi anak-anak yatim, dan lebih menyayangi mereka pd hari 10 Muharram (Asyura). Dan menjamu serta bersedekah pd 10 Muharram bukan hanya pada anak yatim tapi keluarga, anak, isteri, suami dan orang orang terdekat, kerana itu sunnah Baginda SAW dan pembuka keberkahan hingga setahun penuh. (Faidhul qadir juz 6 hal 235-236).

Sunday, December 4, 2011

~Chek Up huKm..dan doktor~

Assalammualaikum..

Seperti yang pernah aku cerita kan dulu..mengenai permasalahan yang aku hadapi..mengenai uri ke bawah tu..aku telah pun chek up ke hukm minggu lepas.Sbelum tu sibuk aku mempraktiskan senaman senaman dan cara cara yang membolehkan menaikan uri aku ni..kita ni harus berusaha kan selebihnya kita tawakal sahaja pada Allah. Ini semua sudah tertulis.

Alhamdulillah,dan akhirnya keputusan chek up hukm minggu lepas amat memberangsangkan.uri aku sudah tidak ke bawah.alhamdulillah.uri aku sudah ke kedudukan yang normal.Senang hati aku.Yang penting kita harus berusaha jangan putus asa.Tapi ada jugak aku terpikir bila uri dah naik ke atas ni ada potensi ke dia boleh turun semula ke bawah.Ha tengok!!!! aku memang suke menyusahkan hati sendiri.suka pikir benda yang bukan bukan,lepas tu aku juga yang menggelabah hahaha..

Ingat tak yang aku ada juga cerita mengenai dokto india kat sini pada entri ini..bagaimana servis yang di berikan dokto india ni kepada aku sangat tip top.Dan aku amat berpuas hati jika di bandingkan dengan doktor yang selalu aku jumpa chek up mengandung tu.
bincang punyer bincang dengan encik suami aku pun bersetuju untuk follow chek up yang berbaki 3bulan ni dekat dokto india tu sahaja.tapi yang tak best nya,dekat klinik doktor india ni apabila kita scan dia tak boleh nak print kan gamba scan baby tu.dia hanya boleh scan dan berikan penerangan..alaaaaaaa..
aku nak lah jugak simpan gamba scan baby tu.Boleh di jadikan kenangan kan.hati aku sudah berbelah bahagi..sebabnya kalau chek up dekat klinik lama aku tu,dokto tu boleh printkan gamba scan tu cume tiada penerangan dekat aku lah.So macam mana sekarang nak chek up kat dokto india tu ker nak chek up kat dokto lama aku.
suami aku cakap dia nak chek up kat dokto india sebab banyak dapat penjelasan dan penerangan daripada doktor india tu.setakat nak prin kan gamba scan tu.Dia suruh aku pergi klinik lain prin gamba scan tu kalau aku nak sangat.ermmm..

Thursday, December 1, 2011

~mAlaS~

semakin hari semakin malas untuk ke tempat kerja..
tak tahu kenapa..nak kate banyak bebanan di tempat kerja..
aku rase kerja aku lah yang paling tak banyak tekanan..
dulu tak pernah pun ada perasaan ini..

tapi sejak mengandung ni..
perasaan malas ni macam beranak pinak dalam diri aku..
pagi jer otak ni akan ligat berpikir
untuk mc sahaja..
malas yang amat sangat..
bukan ada sakit ape pun..badan rasanya 100% sihat walafiat..

tadi encik suami dah sibuk dok ngadu..
ujung minggu ni nak keluar kemana
dia dah bosan ujung minggu jer isteri dia bermalas malasan di rumah
langsung tak keluar rumah..
nak buat macam mana dari anak dara sampai lah ker sekarang ni
memang aku lebih suke duk lepak kat rumah di ujung minggu
di tambahkan pula berbadan dua ni
tabiat itu bertambah lah lagi..
sampai kan sekarang nak keluar pergi kerja pun rase macam
amat susah untuk di laksanakan..

Tuesday, November 22, 2011

~mAcaM ManALah AgaknYA~

Macam Manalah Agaknya..
macam mana lah agaknya keadaan aku nak bersalin nanti..bila dah semakin untuk menghampiri saat saat bersalin ni semakin risau pula rasenyer..tak saba pun ada..
risau sebab nak menghadapi sakit bersalin tu..mohon di lapangkan dan di permudahkan dalam segala hal amin.
tak saba rasanya nak bertemu bertentang mata dengan cinta hati kami..9bulan aku menunggu saat itu.semestilah aku sangat teruja..teruja dan takut..



Macam Manalah Agaknya
rupa anak aku nanti..kalau ikut muke aku..jawabnya mewarisi hidung kembang dan bulu mate pendek aku ni lah..tapi kalau ikut muka ayahnya..akan mewarisi hidung mancung dan bulu mate panjang ayahnyer lah.mancung ker hidung ayahnya??ishh tak der lah semancung shah rukh khan tu,tapi kalau nak di bandingkan dengan aku agak jauh juga aku ketinggalan heheeh..bialah mewarisi muke siapa pun asalkan semua nya selamat..baby sihat dan selamat..



Macam Manalah Agaknya
keadaan aku berpantang nanti..boleh ker aku ikut segala pantang larang yang telah di tetapkan orang dulu dulu mengenai ibu lepas bersalin.iyelah dengan keadaan keras kepala yang memang dah ada kat aku ni.
pakai stokin 24jam,pakai bengkung bagai..ishh tu semua kan merimaskan..tambahkan pula makan yang perlu di catu tu..mesti time lapar lapar macam tu akan teringat KFC McD dan sebagainya kan dapat pula 44hari makan ikan haruan yang dimasak stim atau rebus sahaja,memang mencabar kot masa tu..
fuhh imagine aku tak hingat..padahal aku belum pernah berpantang lagi pun hahaha..


Macam Manalah Agaknya
keadaan aku melayan kerenah anak aku nanti..berjaga malam beri susu pada anak..dapat pula bila anak aku dah pandai berjalan,dah tentu masa tu anak aku tu pandai buat sepah..sabar tak aku dengan semua kerenah anak aku kan..mohon aku bersabar dengan segala dugaan semasa membesarkan anak aku nanti.kira agak jauh jugak aku berpikir ni.sampaikan dah pikir masa anak aku dah pandai berjalan..makan masa bertahun jugak tu untuk tunggu anak aku boleh berjalan hehehe..


Macam Manalah Agaknya
dah lah stop lah angan angan macam manalah agaknya ni..jauh sangat aku berpikir ni..penat dah otak ni..tapi angan angan ni memang best..dan aku salah seorang yang suke berangan..opss pecah rahsia :-)

~BatUk..dan dOktoR~

Aku batuk yang agak teruk sekarang ni..
bermula dengan sakit tekak pada waktu malam dan keesokan paginya terasa gatal di tekak. itu cerita minggu lepas..dan ini bermakna dah hampir seminggu aku batuk..



bayangkan batuk sampai sakit dekat bahagian pewot aku ni.dulu masa tak mengandung pun pernah gak mengalami batuk yang sampai sakit kat perot tiap kali batuk..tapi bila mengandung lagi lah risau kan kalau bab sakit yang melibatkan perot ni..lebih lebih lagi dengan maslah uri kat bawah ni..bertambah tambah lah risaunyer hati hamba.

tido pun jadi tak best sebab setiap kali batuk akan terjaga.
semalam pergi klinik,klinik yang biasa aku pergi chek up kandungan aku tu ramai orang,jadi terpaksalah ku batalkan sahaja niat untuk ke klinik tu,suami aku bawa aku ke klinik lain..sebab bukan nak chek up kandungan pun kan cuma nak pergi mengadu batuk yang semakin menjadi jadi ni je so mana mana klinik pun okeh kan..

aku pun buka lah cerita sedih aku mengenai batuk yang menyebabkan sakit bahagian perot di tambah pula dengan masalah uri kat bawah ni merisaukan aku kot kot lah punye lah aku teran batuk tu ada effect pulak kat baby aku ni..

alhamdulillah..doktor tu kata selagi tiada pendarahan kira okeh lah..dan paling yang aku suke dengan doktor ni..dia terangkan satu persatu mengenai sakit yang aku alami.Bermula dari batuk sehinggalah kedudukan uri ini.Sampai kan siap lukis gambarajah lagi.Bagus kan dokto ni,dokto ni seorang lelaki dan berbangsa india.Aku sebagai pesakit yang tak berapa nak pandai mengenai masalah sakit sendiri ni jadi faham..dan aku amat berpuas hati dengan penerangannya..
jauh berbeza dengan doktor yang selalu aku jumpa masa buat chek up mengandung..langsung tak terangkan apa-apa pun dekat aku..sampai kan masalah uri kat bawah pun dia hanya memaklumkan sahaja pada aku tanpa sebarang penerangan,aku perlukan penerangan dari doktor kerana bukannya setiap tahun aku mengandung lebih lebih lagi ini adalah kandungan pertama aku,banyak benda yang aku tak tau,padahal dokto ni perempuan dan berbangsa melayu..dan sebab itu jugak lah aku pilih untuk buat chek up mengandung di kliniknya kerana dia perempuan dan berbangsa melayu..
tapi ape yang mendukacitakan layanan yang aku perolehi sungguh tidak memuaskan hati jika di bandingkan dengan doktor lelaki berbangsa india yang aku jumpa tempoh hari.

Sunday, November 20, 2011

~peTua MenaikkaN Uri~

Entri yang lepas aku ada cerita mengenai masalah uri yang aku hadapi sekarang. hari khamis ni 24.11.11 aku ada appt dengan doktor dekat hukm mengenai masalah ini..minggu ni usia kandungan aku telah genap 25minggu.jadi doktor kata ada masa lagi untuk baby aku berpusing dan uri aku naik ke atas..
tetapi yang buat aku risau, dari chek up kandungan aku 20minggu  dokto dah memaklumkan masalah uri aku ni. bila pergi chek up untuk 24minggu masih masalah yang sama.uri aku masih dekat bawah..tak berpusing ke uri aku ni :-(

aku terjumpa petua kat bawah ni untuk menaikan uri..insyaallah akan aku amalkan..moga moga baby aku ni berpusing dan uri naik semula ke atas..


PETUA UNTUK MENAIKKAN URI


Senaman ini boleh dilakukan sebanyak dua kali sehari iaitu : sewaktu bangun pagi dan sebelum tidur (selepas isya’).

CARA : Baring atas katil dengan kaki diangkat ke atas, jika tidak mampu mengangkat kaki, cuba sandarkan ke dinding. Maksudnya kita baring dalam bentuk ‘L’ iaitu kaki disandarkan ke dinding agar tidak jatuh. Baring dalam keadaan begini selama mana yang mampu lakukan. Paling penting, jangan memaksa diri sendiri. Kebiasaannya, bagi ibu yang sudah hamil ‘tua’ (trimester ke-tiga), memang agak kurang selesa untuk kita berbaring dalam keadaan begini.

Teknik pernafasan : Tarik nafas perlahan-perlahan, sedalam yang mungkin mengikut kemampuan (waktu tarik nafas, pastikan kaki diangkat atas dan disandarkan ke dinding). Dengan menggunakan satu nafas, cuba tahan nafas anda selama yang mampu. .

Cara menarik nafas juga penting, iatu dengan menggunakan perut dan bukan hidung. Maksudnya, bila kita menarik nafas menggunakan perut, kita rasa perut kita naik ke atas sedikit. Lepaskan nafas secara perlahan-lahan, dalam jangakamasa yang sama (lebih kurang sama ketika menahan nafas). Buat senaman dalam 10~15 kali untuk satu sesi senaman.

Ulang senaman selepas bangun pagi, sebelum menunaikan solat subuh atau sebelum matahari terbit.

Selain daripada senaman, cuba berinteraksi dengan bayi dalam kandungan. Pujuk bayi agak pusing ke bawah dan uri biasanya akan naik ke atas mengikut pergerakan bayi. Sujud yang agak lama juga dapat membantu menaikkan uri, kerana kedudukan sujud itu sendiri dapat memperbaiki kedudukan rahim ke tempat asal, insya Allah.


masih ada masa lagi untuk baby berpusing..harap appt dengan doktor hari khamis ni masalah uri aku ni tidak begitu serius..kerana kedudukan masalah uri ni juga ada banyak tahap..ada juga kedudukan uri kebawah tetapi tidak menutupi pintu baby nak keluar dan ada juga kedudukan uri ke bawah sampai menutupi pintu baby nak keluar..






antara gambaran uri ke bawah..ada yang menutupi setengah dan membolehkan lagi baby keluar secara normal dan ada yang menutupi penuh dan tiada ruang untuk baby keluar secara normal.

Friday, November 18, 2011

~chek up 24minGgu~

Assalammualaikum..

minggu ni dah genap 24minggu usia kandungan..semalam aku dah pergi chek up untuk ke 24minggu..
Pada usia kandungan aku 20minggu ..dokto ada cakap bahawa aku ada masalah sedikit menegnai uri baby aku..uri aku ke bawah...sepatutnya uri ini ke atas dan baby yang dekat bawah..dan baby aku songsang..kepala di bahagian kanan perut aku dan kaki di bahagian kiri perut aku..
tapi masa tu baru 20minggu (5bulan) jadi dokto kate nanti baby ni boleh pusing pusing..sebab banyak lagi ruamh dalam perut ni sebelum baby membesar..


Semalam pergi chek up untuk ke 24minggu (6bulan) pulak..keputusan nyer masih sama..uri aku masih di bawah..hanya baby jer yang dah beralih kedudukan..kepalanya di bahagian kiri perut dan kaki di bahagian kanan perut aku..tapi uri masih di bawah..bila dengar dokto cakap macam tu..agak risau lah hati aku ni..
banyak kemungkinan kalau berlakunya uri di bawah ni..mungkin aku akan di tahan wad bermula usia kandungan aku 7bulan sehingga lah bersalin, mungkin aku tidak boleh bersalin secara normal..dan macam macam kemungkinan lagi..yang sememangnya aku tak mahu fikirkan huhuhuhu..

Dokto terus bagi surat untuk aku refer HUKM..dan pagi tadi aku sudah melangkah ke hukm berkenaan chek up lebih detail mengenai kandungan ni..jururrawat tu cuma bagi aku appt date untuk jumpa dokto jer hari ni..jumpa dokto hari khamis minggu depan 24.11.11 untuk lebih lanjut..
nurse tu sempat jugak berpesan supaya aku jangan lasak sangat..kalau dalam masa seminggu ni ada keluar darah aku kene terus pergi hospital walaupun keluar darah yang sedikit..glurpppp.. bila dengar macam tu terus rase risau...harap harap tak der ape lah kan..amin...

Sunday, November 13, 2011

~Angan-Angan ku~

Assalammualaikum..
angan-angan yang tak tau leh jadi kenyataan ke tidak..
sejak kebelakangan ni asik teringin  nak makan kek pelangi..kalau dapat makan kek pelangi yang baru masak panas tu lagi okehhh..hehehe
tetapi tidak lah mahu harap yang dapat makan kek pelangi yang panas2 tu...sebabnya yang empunya diri ini adalah zero bab memasak kek..tak pernah langsung masak kek hehehe..jadi jangan lah nak pasang angan makan kek pelangi yang panas tu..nak beli kek pelangi ni kat kedai pun dah 3hari encik suami mencari masih tak jumpa :-(
punyer lah susah kan ..2minggu lepas teragak nak makan kek secret recipe..balik dari kerja tu jugak dapat sebab kedai secret recepe ni melambak je kat sini..tapi kali ni nak kek pelangi ni tak dapat2 juga huhuhu..sampaikan suamiku cakap..beli kek lapis okeh tak??ada bentuk warna warni macam pelangi jugak..huwaaaaa..rupe mungkin sama..tapi rasanya lain huhuhu


nampak sangat seksi kan kek ni...

fuhhh..yang hitam hitam tu yang sedap..


cantik tertarik menarik ko memang deboomm..


pastu ada angan angan nak buat sendiri kek ni..ishhh..semua orang kate buat kek ni senang..tapi tahu tak perasaan orang yang tak pernah buat kek langsung ni macam mana hahaha..sangat neves okeh...bila memikirkan nak buat sendiri :-)

persediaann pertama adalah untuk mencari resepi kek ini..senang jer..google kan senang..


KEK PELANGI

Bahan-bahan ( saiz kek 20cm )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung jagung
  • 1 cawan mentega
  • 1 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • 2 tsp serbuk koko
  • sedikit pewarna hijau dan merah

Cara-cara

  1. Pukul gula halus dan mentega hingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
  3. Masukkan esen vanila dan baking powder dan kacau hingga sebati.
  4. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
  5. Asingkan kepada 4 bahagian. Biarkan satu bahagian dan tambah pewarna hijau, merah dan serbuk koko kepada 3 bahagian masing-masing.
  6. Tuang setiap bahagian berselang seli ke dalam loyang pembakar berdiameter 20cm yang telah dilenser dengan mentega.
  7. Bakar pada suhu 150-180 darjah celcius mengikut kesesuaian oven masing selama 35 minit atau hingga masak.
setakat resepi ni memang senang nak cari..tapi aku yang nak melaksanakan..aduhaii...tak per lah aku pasang angan angan dulu..moga suatu hari nanti boleh jadi kenyataan kan hahahah..


 


Thursday, November 10, 2011

~RinDu sAat iTu~

Assalammualaikum..
minggu ini penuh jemputan kawin...dari minggu ini sehinggalah ujung bulan setiap minggu aku dapat jemputan perkahwinan..tahun ni ramai kawan2 aku yang melangkah ke alam rumahtangga termasuk lah aku..
kalau dulu kita bujang semua aktiviti di lakukan persama kawan kawan..tapi sekarang mungkin tiada masa lagi untuk lakukan aktiviti tersebut bersama..


gamba percutian kami..percutian bersama kawan kawan sememangnya sangat best bagi aku..hehehe
dan kak khai ujung minggu ni akan melangsungkan perkahwinan..selamat pengantin baru cik khai..

susah senang bersama..almaklumlah duduk di perantauan..wah perantau lah sangat..setakat nak balik kampung ke negeri sembilan tu pun kira perantau ker..


mengajar erti setia kawan..sesungguh aku sangat bersyukur kerana allah kirimkan sahabat sahabat seperti mereka bagi mengajar aku erti kehidupan..


sentiasa berada di sisi aku bagi meguatkan semangat aku melalui dugaan2 kehidupan..dan tidak penat melayan kerenah mengada aku..almaklumlah aku paling  muda di antara semua..jadi harus lah mengada tu lebih sikit kan hahahah..aku tiada kakak tapi allah kirimkan mereka untuk aku rase kasih sayang seorang kakak..aku amat merindui itu semua..




Wednesday, November 9, 2011

~KeleBihan sUrah YaasiN~

RASULULLAH s.a.w telah bersabda yang bermaksud: "Bacalah surah Yassin
kerana ia mengandungi keberkatan
", iaitu: 



1. Apabila orang lapar membaca surah Yassin, ia boleh menjadi kenyang. 

2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian. 

3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh. 

4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut. 

5. Jika terpenjara akan dibebaskan. 

6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya. 

7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya. 

8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya. 

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya. 

10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya. 

11. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali. "

12. Sabda Rasulullah s.a.w lagi, "Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya". 

13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yassin sehingga datang malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya.Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.

14. Rasulullah s.a.w bersabda selanjutnya: "Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yassin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya dihadapannya
pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya ditangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya.

Wednesday, November 2, 2011

~syukur Ya Allah~

Assalammualaikum..

Syukur ya allah kerana beri aku peluang nikmat ni..seperti entri entri yang lepas aku sibuk kata selera makan aku semakin tajam..berat badan pun dah bertambah :-)
berat badan bertambah pun boleh senyum kan heheheh..tak apa demi baby berat badan bertambah pun bertambah lah..

Setiap pagi sarapan wajib aku kene ambik..tak boleh skip..sekarang bukan main suke lagi dengan nasi kerabu..hari hari nasi kerabu pun tak apa..dengan kuih "perigi buta".. aku tak tau ape nama kuih tu,suami aku yang panggil kuih tu dengan nama kuih 'perigi buta' heheh..kuih tu berwarna hijau dan atasnya ada kelapa..yang aku tahu aku sangatttttttttt menggemarinya sekarang ni..

Tuesday, November 1, 2011

~rasa Terkilan~

Assalammualaikum..

Serius aku rase terkilan..terkilan kerana tak coretkan segala detik
persiapan aku dulu bertukar status ke bini orang..
kita sedia maklum nak buat majlis kawin ni bukan sesenang nak buat majlis hari jadi kan..
terlalu banyak persiapan yang perlu dilakukan termasuk lah bajet yang perlu di sediakan..

kenapa lah masa tu aku tak aktif berceloteh kat blog aku ni..kalau tak mesti bila aku baca balik perit jerih aku buat persiapan kawin dulu aku akan tersenyum sengsorang..macam mana keadaan aku sekarang yang tersenyum senyum tengok blog yang khas di sediakan oleh aisyah mengenai hal perkahwinannya beberapa tahun lepas..sangat terkilan di tambahkan pula dengan jeles yang sangat memuncak di sini huhuhu...

Semuanya untuk tatapan diri sendiri..mengimbau kenangan lalu..tapi masa yang dah berlalu tak dapat aku nak patahkan balik..ia tetap meninggalkan kita..
insyaallah..
pengalaman mengandung anak sulong ni akan ku coretkan setiap perkembangannya di sini..
supaya perasaan terkilan ni tidak hadir lagi dua tiga tahun akan datang heheh..
dan bila anak aku besar nanti boleh lah dia baca pengalaman aku mengandungkan dia..
sweet kan time tu heheh..


jika di izinkan allah dan umur yang panjang..andai umurku tidak panjang..hanya blog ini yang aku boleh tinggalkan memori untuk anak serta keluarga aku..
pengganti diri ini di saat aku sudah tidak ada di dunia yang fana ini..





Monday, October 31, 2011

~Nur DiNi iWaNiI~

Assalammualaikum..

Sajer kali ni nak cerita tentang budak ni pulak..anak buah aku yang paling rapat dengan aku..itu dulu..sekarang aku dah no 2 di hati dia..no 1 adalah encik suami aku hehehe..

Minggu lepas semasa perlawanan Piala Malaysia antara Negeri Sembilan dan Terengganau tu..percaya atau tidak anak buah aku ni pun ambil bahagian bagi menjayakan perlawanan yang gilang gemilang tu..

Kan masa awal perlawanan kesemua pemain akan di bawa ke tengah padang sambil memegang tangan budak kecik kan..ha itu lah yang di lakukan oleh anak buah aku ni..dia menjadi salah seorang budak kecik yang di pegang tangan sampai ke tengah padang oleh pemain  sebelum pemain memulakan perlawanan..along aku abah dia siap pesan kat anak buah aku tu 'nanti wani pegang tangan sukor adan tau kapten negeri sembilan tu!!' echeh macam lah anak buah aku tu kenal sape sukor adan tu..

Di sebabkan di hari perlwanan tu aku duk tengok tv kat umah..aku pun beria2 tunggu depan tv saat permulaan perlawanan tersebut..bukan nak tengok pemain nak tengok anak buah aku.. Yeahhhh!! sekali betul lah dia pegang tangan kapten negeri sembilan Sukor adan sambil mulut yang tercengang cengang hehehe...




ini gamba tahun lepas..semua orang pergi tengok bola dekat stadium dia di tinggalkan kat rumah dengan alasan dia kecik lagi..tapi tahun ni dia pulak yang di tengah padang bersama pemain..

~GenG sApe?~

Assalammualaikum..

ehh kejapnya dah masuk bulan NOV kan..ini bermakna tak lama lagi kita akan meninggalkan tahun 2011 ini..terlalu banyak fasa kehidupan yang aku lalui selama setahun ni..dari anak dara seterusnya menjadi tunangan orang dan diikuti pulak dengan status isteri orang sehingga lah status ibu mengandung semuanya dalam tahun ini..banyak kan..

Rasa sayang pulak nak tinggalkan segala kenangan tahun 2011 ni..tetapi siapa kah kita untuk memberhentikan masa..teruja untuk tahun depan kerana tahun depan insyaallah status diri ini akan bertukar lagi..menjadi ibu orang pulak :-) doakan semuanya selamat untuk aku dan baby.

bercerita tentang menjadi ibu ni..aku rase baby aku ni mesti bukan geng aku..mesti geng suami aku ayahnya..selalu bila tengok tv memang tak senang lah aku..asik bergerak gerak jer dia dalam pewot ni..aku tengok tv dia buat aksi kat dalam..tapi minggu lepas bila menyaksikan perlawanan bola sepak negeri sembilan vs terengganu tu dia langsung tak gerak gerak..suami serta abang2 aku pergi stadium tengok bola sepak..aku ditinggalkan bersama dengan mak di rumah almaklumlah aku tak larat lah nak berjalan bersesak sesak tu kat stadium..sampai jer suami aku kat rumah..beria2 baby aku ni pun bergerak..ohh dah dengar suara ayahnya dia pun aktif lah..ada rase cemburu di sini okeh..

Sunday, October 30, 2011

~tomei ibu~

Perkembangan fetus - hamil 22 minggu


uteruskulit bibirmata
Berat bayi sekarang hampir satu paun / 430 gram, dan dia berukuran hampir 11 inci / lebih sedikit dari 27 sentimeter dari mercu kepala ke tumit, dan sudah terbentuk seperti bayi baru lahir, tetapi kurus, sebab lemak bayinya belum datang lagi. Walaupun beratnya semakin meningkat setiap hari, kulitnya masih kelihatan berkedut-kedut dan dia masih perlu menambahkan berat badannya. Bibir sudah jelas kelihatan dan mata telah terbentuk, walaupun iris (bahagian mata yang berwarna) masih kurang gelap. Pankreas, yang sangat perlu bagi pengeluaran hormon, sedang berkembang dengan baik.

Pada peringkat yang seawal inipun, tanda-tanda pertama gigi telah tumbuh dalam bentuk kudup-kudup di belakang garisan gusi. Tak lama nanti, bayi anda akan lahir, dan tak lama selepas itu gigi pertama akan muncul.

Anda mungkin telah bertambah berat badan antara 12 hingga 15 paun / 5.4 dan 6.8 kilogram. Bermula dari sekarang, anda akan menambahkan berat badan secara konsisten, dengan purata lebih kurang setengah paun / 225 gram setiap minggu. Anda mungkin mengidamkan makanan tertentu dan anda mungkin menyedari yang lelehan vigina anda berlebihan (tapi tidak berdarah). Kedua ini adalah perkara normal dalam kehamilan.


• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan.

Thursday, October 27, 2011

~KenaPa aKu~

kenapa aku?

kenapa aku sering diuji?

firman Allah taala : apakah manusia mengira bahawa mereka dibiarkan sajamengatakan;"kami telah beriman"sedangkan mereka tidak diuji? (SURAH AL-ANKABUT:2)

kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?

firman Allah taala : boleh jadi kami membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, sesungguhnya Allah amat mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (SURAH AL-BAQARAH :216)

kenapa aku diuji ujian seberat ini?

Firman Allah taala : Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. (SURAH AL-BAQARAH :286)

bagaimana kan aku hadapi ujian ini?

firman Allah taala : dan mintalah pertolongan dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada org2 yg khusyuk. (SURAH AL-BAQARAH : 45)

apa yang aku boleh dapat dari semua ini?

firman Allah taala : sesungguhnya Allah telah membeli dari orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan (bayaran) syurga untuk mereka...(SURAH AT-TAUBAH : 111)

Wednesday, October 26, 2011

~Tendangan PeRtama..Goallll~

Assalammualaikum...

1-Minggu ni usia kandungan dah 21minggu ..kejap jer kan masa berlalu..ini bermaksud kandungan aku dah 5bulan..pewot sudah semakin besar..biapun dulu sebelum mengandung aku banyak terbaca status kawan kawan kat fb mengatakan tidak suke dengan pewot yang semakin membesar apabila mengandung..tapi bagi aku,aku sangat suke melihat perubahan pewot aku sekarang..mungkin kerana sudah sememangnya badan aku agak 'temok' walaupun tak mengandung so bile pewot semakin membuncit ak der masalah bagi aku  hehehe..

2-Semalam 26.10.11 hapy deepavali dengan pertama kalinya aku merasa tendangan pertama dari mujahid/mujahidah dalam pewot aku ni..selalunya aku hanya mengadu dengan suami aku hanya rase denyut denyut jer kat pewot ni..tapi semalam siap bergerak pewot aku dia tendang..kuatnya anak ibu..mst tengah praktis main bola yer sayang heheh..ker tengah main pondok2 dalam pewot ibu?? (adik ipar aku suh bagi nama daud kat baby aku kalau lelaki..cehhh..heheh)

3-Minggu lepas aku telah di arahkan oleh doktor untuk minum air gula..alkisah ada keturunan yang berpenyakit kencing manis jadi aku harus minum air gula tu di tambahkan plak dengan berat badan yang naik hehehehe..

4-Selera makan semakin membuak buak..tak menolak langsung sebat ape jer depan mata..teringat pengalaman triminister 1 dulu..yang langsung tak boleh makan,bukan sahaja makanan malah air pun tak leh masuh dalam pewot ni dan2 time tu jugak akan termuntah..pernah haus sangat minum air sejuk dalam peti ais namun tak sampai 5minit dah muntah balik siap boleh rase sejuknya muntah tu kat dalam mulut ..tapi sungguh berbeza dengan keadaan aku skang ni..muntah kerana terlebih makan hahahahaah..

5- kaki mula sembab..tapi aku rase bukan setakat kaki malah tangan aku ni pun rase macam sembab sekali..sebab cincin tunang aku dulu dah ketat bila aku pakai..itu membuktikan bahawa jari jari tangan aku membesar dengan jayanya sekali kan heheeh..cepat letih bila berjalan..untuk menghabiskan kerja2 rumah pun aku ambil masa dua tiga kali berehat sambil berbaring lurus kan pinggang ni kerana dah rase sengal..

6-mood untuk mengupdate blog semakin memuncak dengan bukti dalam minggu ni jer dah berapa entri aku post..aku nak coretkan segala pengalaman mengandung pertama ni kat sini boleh jadi tatapan untuk anak2 aku..perjalanan mengandung aku..malah aku juga rajin membaca blog2 yang berkaitan dengan ibu mengandung..semakin banyak pengalaman yang aku baca dari mereka semakin kuat rasenya diri ini untuk melalui saat2 manis ini..

7-baju baju baby dah mula beli..giller xcited aku kan hahah..bukan aku tapi suami aku hehehe..(padahal aku yang berjam2 duk tawaf sogo tu pilih baju baby)..bukan lah banyak beberapa helai je..iyelah aku kan susah sikit kalau nak di bawa berbincang..takut semakin banyak usia kandungan aku nii semakin liat aku nak bershoping penattttttttt..skang ni pun aku dah rase penat..tu yang ambik jalan selamat untuk beli sikit2..

senang betul bila tulis entri guna point2 jer kan..sangat pemalas tapi ada hati jugak nak post entri hehehe..senang lagipun nak baca klu dalam point ni hehehe..

Monday, October 24, 2011

~HaTi tiSu~

Semalam punya cerita..aku macam biasa membaca blog2 yang wajib aku baca..terbaca entri ini..yang membuatkan aku menangis sepanjang membacanya..mungkin betul..apabila sedang mengandung ni emosi lebih sensetif, lebih lebih lagi apabila cerita mengenai ibu mengandung dan anak yang di kandungnya,mau tak banjir kolam air mata aku ni..berhelai helai tisu digunakan untuk mengelap air mata ku..dan akhirnya apabila abis membaca aku telah sakit kepala sebab nangis terlalu mengikut perasaan hahahaha..

aku kongsikan sekali apa yang aku baca semalam..semoga menjadi kekuatan pada kita semua..


****************************************************************

Sudah beberapa hari saya tak buka Facebook dan blog. Saya baca notification dari Blackberry yang hidup segan mati tak mahu itu. Entah kenapa, saya rasa, saya sudah bosan dengan banyak perkara. Mungkin, saya semakin berusia dan saya fikir banyak lagi perkara penting yang harus disudahkan. Doakan saya baik-baik sahaja. Amin. :)

Dalam kesibukan Audit Negara menjengah pagi tadi, saya terima satu lagi email dari seorang sahabat baru. Syukur, Allah limpahkan saya dengan rezeki teman-teman yang tabah dan penuh cerita hidup. Saya kongsikan kisah hidup Sue dan saya harap kita semua dapat doakan yang terbaik untuk beliau.
Salam Aisyah,
Sy Sue dr KL. Kawan sya adalah pembaca setia blog Aisyah sejak pemergian puteri Aisyah dan dia yg mengsyorkan sya spya membaca blog Aisyah. Al-Fatihah buat arwah anak Aisyah & Arwah Najlah juga. Ya Tuhan, betapa tabah hati kamu berdua menghadapi segala dugaan yg tersangat getir ini.
Ketika pertama kali sya membaca kisah Nadia, airmata ini mengalir tanpa mampu ditahan2, sya xmampu mhabiskan cerita Nadia dlm satu masa, Sya ambik masa byk kali mbaca kisah Nadia shingga ke noktah yg terakhir. Sampaikan suami sya pon ttanya2 knpa sya mnages baca blog Aisyah lalu sya bg laptop kpdnya & sya terus ke blik mandi mcuci muka. Dan bila masuk bilik suami mluru memeluk sya seerat mungkin. Suami bkata plahan ke telinga sya "BB, abg nak bb skuat Nadia & Aisyah, kita lalui ujian ni bsama2. Kita doakan Ainul tenang disana" Airmata sya kembali menitis & akhirnya kami sama2 mnages mbaca blog AIsyah.
Sya baru shaja kehilangan puteri kesayanga
n sya yg diberi nama Ainul Mardhiah yg mbawa maksud Bidadari syurga. Ye skrg Ainul mungkin sudah tenang di syurga. Ainul dilahirkan pd 12 Sept 2011 iaitu 15 ari sebelum harilahir suami sya & ini hadiah yg paling syahdu buat suami sya.
Kisah syahdu sya bmula bila sya nak mbeli kelengkapan bayi, disebabkan kakak sya bru shja mlahirkan baby maka dia bmurah hati utk sedekah segala brang anaknya kpd bayi sya kelak. Kakak sya slamat melahirkn bayi lelaki yg sgt comel. & kakak sya msyorkan sya pergi scan utk tahu jantina baby kalo lelaki sya xplu beli apa2 & kalo perempuan sya perlu beli sdkit.
Lalu pd ptengahan ramadhan sya pun gigih ke klinik utk mbuat pmeriksaan jantina, dgn perasaan bkobar2 sya mlangkah masuk ke klinik. Stelah mlakukan scan muka doc tibe2 berubah. Kemudian dia minta izin sya utk mlakukan pemeriksaan sekali lagi & akhirnya setelah 4x scan dilakukan doc mberitahu saya yg dia xdapat lihat bahagian kepala bayi sya. Stelah pbincangan dibuat doc mrujuk sya ke pakar di HUKM. Tp sjujurnya jauh dlm hati sya bkata Bayi sya xapa2 & sya yakin!! Lalu surat dr doc itu sya renyuk lalu cmpak dlm kereta!! Sya xmahu terima kenyataan itu! Sya takut!!
Petang slepas bbuka puasa, suami ajak sya kuar makan di Kg Baru. Dlm kereta suami sya tjumpa surat yg sya konyokkan td. Lalu blakulah bebelan panjang bkenaan surat tsebut, yg akhirnya mbuat sya mnages bagaikan anak kecil. Suami mmujuk sya untuk pergi jumpa pakar di HUKM utk pastikan baby kami selamat. Spanjang malam sya xmampu nak lelapkan mata, sya asik memikirkan baby sya. Buat pgatahuan Aisyah, ketika itu bayi sya sgt aktif bgerak mana mungkin sya nak percaya bayi sya bmasalah?
Tp disebabkan desakan suami sya akur & pergi ke HUKM. Tp masa tu nurse di HUKM bg satu satu tarikh lain krn masa tu dh hampir hari raya maka nurse suh sya dtg lps raya.Spanjang hari raya hati sya xtenteram, sya takut khilangan bayi sya & sya myesal pergi scan!!! sgt myesal!!
Hari temujanji yg dtetapkan sya pergi ke HUKM sorng diri krn suami sya sibuk dgn peperiksaan UPSR. Doc mlakukan imbasan pd kandungan sya kmudian dia pangil 2,3 org doc lain & mereka juga mcari imej bayi sya. Mlalui monitar sya dpt lihat kaki & tgn bayi sya mgapai2.. Indahnya segala rasa takut sya hilang bila mlihat bayi sya aktif bgerak.
Tiba2 doc salmi suruh sya bpindah ke bilik sbelah yg ada scan 3D alasan doc salmi bhagian kepala bayi sya xnampak jelas. Sya masih tsenyum krn sya yakin bayi sya sihat!! Tp akhirnya senyuman sya mati bila doc salmi gemgam jari sya minta sya bsabar. "Puan, stelah pmerhatian kami ermm bayi puan xmempunyai tempurung kepala dan kami tpaksa mhentikan kandungan puan & mgeluarkan bayi puan. Bsabar byk2 puan"
Ya Allah, dugaan apa yg kau berikan pd aku? knapa aku? knpa aku? ini tidak adil!! hanya itu yg keluar dr mulut sya & doc salmi yg sedang sarat mgandung dtg merangkul sya, memeluk sya dgn erat smbil tidak putus2 minta sya bsabar kmudian sya dh tak sedar apa yg blaku. Segalanya kelam, sedangkan bayi sya masih bgerak aktif!!
Suami sya dtg & memeluk sya dgn erat. sya menages skuat hati sya, sya meraung sepenuh hati.Sya xmampu nak hadapi situasi ketika itu. Bayi sya masih aktif bgerak tp doc mahu sya gugurkan bayi sya?? Tidak!! tak mngkin sya izinkan semua itu blaku! sya xmahu!! Suami bkali2 mmujuk sya, smuanya tpaksa dilakukan demi keselamatan sya. Pelukan suami sya xmampu buat sya kuat utk terima smua kenytaan ini, & sya terus menages & mnages..


7hb sept 2011
sya dmasukkan ke wad, sya diasingkan dr pesakit2 lain. Sya diletakkan di bilik khas, bilik pengasingan hanya doc salmi & Prof Zainul dbenarkan merawat sya. Nurse juga begitu. Hanya bberapa nurse shaja yg dbenarkan masuk kdalam bilik sya. Doc Salmi dtg melawat sya & mgemgam erat tgn sya minta sya tabahkan hati & Doc Salmi bjanji akan mlakukan sebaik mungkin. Jam 3pm doc memasukkan 2bji ubat cytotec yg mana bfungsi sbgai ubat utk memaksa bsalin scara normal. Saat doc masukkan ubat tu sya mnages xhenti2, Doc bkali2 mohon maaf pd sya jika dia mdatangkan ksakitan pd sya. Tp sbrnya sakit yg sya rasa tu xsesakit perasaan sya utk mlepaskan puteri sya. Bkali2 sya mluahkan rasa kesal pergi scan yg akhirnya mbawa bencana pd diri sya & bayi sya. 2jam berikutnya sya terasa sakit di bahagian pinggang & ari2. Segalanya kejang & suami mnekan loceng mberitahu nurse kdaan sya. Doc masuk & memeriksa jalan. Tp bukaan baru 1cm. Sedangkan sya sakit teramat sgt, Suami mrayu Doc Salmi bg sya ubat tahan sakit, dia xsanggup mlihat kesakitan sya. Doc Salmi setuju lalu mberi satu suntikan yg akhirnya mbuat sya tlelap.


8hb Sept 2011
Sya sekali lg dmasukkan 2bji cytotec 400mg, tp kali ni sya xrasa sakit langsung. Walaupon setelah 4jam sya masih cergas & bguling2 kbosanan di ats katil. Prof Zainul dtg btanya khabar sya. Airmata masih mjadi teman setia sya. Prof Zainul byk mberi sya skongan. Jam 8mlm Doc Salmi dtg memeriksa jalan. Ketika itu bukaan hnya 2cm.


9hb Sept 2011
Stlah pbincangan dbuat, Pakar2 mmutuskan utk mnukar ubat. Sya dmasukkan D8 2btg! Sya rasa kesakitan Nadia!! Sgt sakit..Tp oleh krn hati sya kosong maka segala rasa blalu kosong. Suami sentiasa disisi sya walaupon tpaksa bkejar dgn anak2 murid yg akan ambik UPSR. 14jam kmudian D8 keluar, Doc memeriksa jalan sekali lg bukaan jalan hanya 1.5cm shaja.


10hb Sept 2011
Doc mmasukkan 3btg D8 sekali lg, tetapi ketika ini sya sudah bputus asa, sya marah, sya sedih, sya kecewa, sya nyatakan pd Doc Salmi sya xmah teruskan smua ni lagi, sya nak balik. Soal anak sya biarlah hnya Allah yg tentukan. Sya sntiasa bdoa agar ada k'ajaiban akan blaku. Semoga Allah berikan anak sya tempurung kepala! sya sgt2 berharap..Suami sya minta kbenaran utk mbawa sya pulang krn keadaan sya sgt2 tertekan. Walaupon sya diasingkan di bilik khas tp telinga sya masih mnangkap tangisan bayi diluar bilk sya. Keadaan itu sgt mbuatkan sya tertekan!! Akhirnya dgn kebenaran bsyarat sya dbenarkan pulang. Alhamdulillah


11hb Sept 2011
Sya kembali ke 'hotel bosan' sya & tpaksa mlalui hari2 bosan. Anak sya kekal aktif ketika ini. Setiap kali solat sya bdoa agar kuasa Doc xmampu mgeluarkan bayi ini dr perut sya. Sya bdoa xputus2 agar scan Doc ttg kandungan sya silap! Sya masih yakin anak sya sempurna & sihat.


12hb Sept 2011
Doc masukkan 2biji cytotec, namun kali ini rasanya agak blainan. Sya merasa kebas2 kaki & pinggang, suami mgurut perlahan smbil mhembuskan ayat2Al-quran spaya memudahkan sya bsalin.Jam 6.30pm ketika sya brehat2 sya rasakan ada air yg sgt banyak keluar dr faraj sya, Dlm hati bdebar2 adakah krn ubat yg banyak sya gagal mgesan rasa kencing. Suami skali lg memicit loceng utk memangil nurse. Sya panik, sya menages lagi! Doc Salmi mnenagkan sya katanya itu air ketuban, & dia memeriksa jalan bukaan masih 1cm! Kemudian Doc Salmi minta sya brehat stelah nurse tukar cadar yg basah lencun dek air ketuban sya td.


10minit kemudian, sya rasa sakit yg amat sgt. Suami bg sya minum air yg tlh dhembus dgn ayat2 Al-quran utk mmudahkan sya bsalin. Sakit makin kerap & Suami sekai lg merayu supaya sya dberikan ubat tahan sakit tp kali ini Doc Salmi xmberi kata setuju sebaliknya meminta sya bsabar & btahan. Pd jam 7.30pm, suami mintak diri utk pulang krn dia ada tuisyen utk murid2 yg akan ambik UPSR esoknya. Dgn berat hati sya mlepaskan suami pulang.


5minit kemudian, sya rasakan sesuatu keluar dr faraj sya. Sya dapat rasakan faraj sya sdikit kembang & sesuatu sedang keluar. Sya takut, tgamam, keliru tp jari sya cepat mnekan loceng. spantas kilat seorang doc pelatih dtg & mberitahu sya bukaan td baru 1cm jd sya plu tahan sakit & tnggu shingga 4cm baru sya akan dbawa ke labor room. Sya merayu pd doc tu spya tgk apa yg keluar sbp sya yakin sesuatu keluar dr faraj sya & kali ini sya yakin bukan air ketuban! Tp Doc pelatih tu blalu mninggalkan sya yg ketakutan!


Tbe2 sya terasa ada jari jemari kecil mguis peha sya.. kali ini sya mberanikan diri utk lihat apa yg ada di situ. Ya Allah sya lihat bayi kecik sya sedang brusaha keluar! sya tekan loceng sekali lg kali ini doc pelatih yg sama dtg dgn wajah mcuka & dgn keras dia mintak sya bsabar katanya "puan, sakit nak bsalin mmg mcm tu la. Boleh sabar x?" serentak dgn tu sya mbaling bantal ke arah doc pelatih tu. Sya mjerit dgn sekuat hati "anak aku dh keluar la bodohhhhhhh" Dgn muka masam mcuka dia myelak kain sya & dia terus blari keluar & beberapa org doc & nurse kelam kabut mbantu sya.


Sya ditolak kdalam lif utk ke labor room, sya sempat mnelefon suami sya bgtau yg bayi kami sdg kluar, suami bjanji akan dtg dgn segera. Belum smpai ke labor room sya dapat rasakan tapak kaki kecil itu mlonjak peha sya utk keluar, sya dapat rasakan jari jemari & kakinya mguis2 peha sya. Smapi di labor room Doc yg myambut bayi sya memaklumkan pd sya yg bayi sya dh keluar habis kata Doc tu "baiknya anak ibu, dia bawak keluar uri dia sekali" sya kehilangan kata2.. Sya mintak pd doc utk mlihat anak sya, walau pd mulanya doc keberatan tp stlah sya maklumkan sya tahu hayat anak sya tdk lama jd sya mohon doc bg sya peluang utk mnatap wajah anak sya.


Mengigil tgn sya menyentuh bayi sya pd kali ptama, sya usap bibirnya yg mirip suami sya, matanya, hidungnya smua mirip suami sya, sya cium pp keciknya, sya dengar dengusan nafasnya yg amat plahan, dgn airmata yg bcucuran sya dakap si kecil sya dgn erat, sya gembira melihat puteri sya. Tgn si kecik sya mgapai2 lalu sya pegang jarinya yg runcing & dia mbalas gemgaman sya! dia mgemgam jari kelingking sya, sya sebak, sya merayu dlm hati merayu kepada Allah jgn diambik puteri sya itu. Sya mnelefon suami mberitahu puteri sya menanti khadiran suami. Si kecil sya msih bnyawa wulpon smakin lama smakin perlahan, sya tetap mbelek2 badan si kecil sya. Doc & nurse seolah memahami situasi sya & mereka mberi sya ruang utk bsama si kecil sya yg semakin lemah nafasnya. sedang sya asik meneliti wajah si kecil tbe2 jarinya tlerai dr gemgaman sya. Sya lihat dadanya bhenti bdegup, sya lihat perutnya kaku. Doc memeriksa bayi sya & Doc memandang sayu ke arah sya "Puan, dia sudah pergi". Sya menages & meraung. Sya xmampu mnerima kenyataan itu, sya minta doc mlakukan bantuan penafasan pd bayi sya. Doc panggil suami sya di luar & suami sya mdakap sya erat "sayang, mgucap syg, mgucap banyak2. Jgn mcm ni syg, kita kena redha. Ni smua ujian utk kita syg, Abg xsanggup tgk syg mcm ni. Tlg abg syg, jgn mcm ni"


Sya masih merayu suami agar buat ssuatu utk selamtkan bayi kami. Tp akhirnya saya tpaksa akur bayi sya mmg telah pergi... kami bpelukkan airmata suami sya tumpah jua akhirnya.


13hb Sept 2011
sya & suami pergi ke bilik mayat utk menuntut jenazah puteri kami, Sya mohon pd Ustaz yg mguruskan jenazah puteri sya utk mnatap wajahnya buat kali t'akhir. Sya & suami dbawa masuk ke bilik mayat. Slama ni sya adlah org paling penakut tp entah kekuatan dr mana sya masuk ke bilik mayat dgn ditolak suami mgunakan kerusi roda, Ustaz mbawakan jenazah anak sya, sya usap wajahnya yg kaku, sya usap jari jemarinya yg sejuk & airmata sya tumpah lagi utk kesekian kalinya. Suami mgemgam erat tgn sya mcari kekuatan utk bhadap saat getir itu.
Jam 2pm, Ustaz memaklumkan urusan pengebumian akan blangsung. Sya minta pd suami utk mhantar jenazah shingga ke liang lahat. Ustaz bkali2 btanya minta kepastian dr sya mampu @ tidak sya mhadapi. cekal @ tidak sya melihatnya nanti. Sya tekadkan hati sya tetap mahu mhantar Puteri sya shingga ke akhirnya. Kmudian ustaz & suami sya akur.
Lalu jenazah anak sya yg telah siap dikafan diserahkan pd sya, bau kapur basuh mnusuk hidung sya, hanya alunan zikir mampu sya alunkan buat puteri sya. sya memangku jenazah shingga ke perkuburan, kemudian suami sya mgambil alih memangku jenazah swaktu di pkuburan. Sebak hati sya mlihat jenazah anak sya dmasukkan ke liang lahat. Dada sya seakan mahu pecah, airmata sya xhenti2 mgalir, kaki sya mgigil, seluruh badan sya sejuk, sya tlalu sedih dgn kehilangan bayi sya.. Selesai urusan pkembumian sya pulang ke wad & bkemas pulang. Doc Salmi dtg memeluk sya dgn erat & mbisikan kata2 semangat buat sya. Sya kaku, kelu xbkata apa, sluruh alam sya rsakan ksong, dunia seakan bhenti bputar...
Hari ni genap 1minggu & 4hari setelah pemergian puteri kesayangan sya, Sya melalui hari2 pantang dgn hati yg sgt hiba & masih myesali tindakan sya pergi scan. Sya mlayan lara dihati sya, mbiarkan suami sya sendri, sya tgelam dlm dunia kesedihan sya, shinggala suami sya mnages & melutut di depan sya mohon sya bangun & bangkit dr kesedihan ini, Sya xmampu Aisyah, impak Ainul tlalu kuat pd sya. Suami kmudian mbwa sya mhadiri kaunseling di HUKM & pulang dr HUKM teman sya yg merupakan pembaca setia blog Aisyah minta sya mbaca blog Aisyah & sya mbaca kisah Nadia..
Bersama airmata yg bcucuran sya akur pd takdir Allah, sya mnages semahu2nya, suami memeluk saya & minta sya jd setabah Nadiah & Aisyah. Suami sya bterima kasih pd Nadiah & Aisyah yg bkongsi kisah kehilangan ini pd sya. Skurang2nya sya sedar sya tidak mhadapi smua ini seorang diri. Org lain juga pernah mhadapinya. Suami sya bkali2 myakinkan sya yg sya juga akan mlalui pjalanan hidup aisyah skrg yg bahagia dgn kehadiran insan baru.. Sya mohon segala ini blalu dgn cepat. Sya juga xputus2 mohon sinar hidup yg melingkari Aisyah akan blaku jua pd sya agar mampu sya ubat duka di hati sya ini..
Al-Fatihah buat arwah Ainul Mardhiah.. semoga Ainul tenang di sana. Ibu redha sayang, pergilah sayang bsemadila dgn aman sayang. Aisyah & Nadia suami sya bdoa agar kekuatan yg ada pd kalian bdua akan dipinjamkan buat sya juga. Insya Allah.

Saya harap, tak ada siapa yang menganggap saya mengambil kesempatan atas kesedihan orang lain. Niat saya cuma satu, berkongsi rasa dan mengambil ikhtibar atas tiap ketabahan insan-insan terpililih ini. Mungkin ada gunanya untuk saya. Mungkin juga untuk anda yang lain.

Al-Fatihah ya Ainul Mardhiah.


************************************************************

semoga ibu ibu yang menerima ujian dan dugaan seperti ini kuat melaluinya..dan menjadi kekuatan bagi aku yang sentiasa alpa dengan kenikmatan yang diberikan Allah kepada ku..aku doakan semoga hati ibu ibu ini tenang melalui saat di uji ini..ini telah tertulis kesemua nya bersebab..ujian akan menaikkan martabat kita sebagai hamba allah yang kerdil..
amin..

~merinDu~

Assalammualaikum..
pagi tadi nak pergi kerja terus teringat aqistina..padahal minggu lepas baru jumpa dia..belek punyer belek folder gamba kat pc ni terjumpa gamba aqis masa pergi bercuti kat langkawi ari tu..ermm lagi rindu kat dia..

muke yang sangat comot..paling comel bagi aku..


terus tukar gamba desktop pc ni ke gamba ni..heheh..23.10.11 lepas genap aqis berumur 2tahun..dah pandai gadoh dah sekarang ni dia..nampak jer muke yang sangat comel ni tapi bab gadoh bagi kat dia..garang heheeh..bila call mak kalau dia ada jugak kat situ dah pandai mintak talipon tu nak cakap jugak..bukan paham pun dia cakap ape..buat buat paham jer lah jawabnya..kalau tak bagi talipon tu kat dia merajuk masuk bilik belakang pintu..memang sah anak dara..merajuk jer masuk bilik..sangat comel kan heheeh..

befday aqis dekat tarikh dengan befday atoknya (ayah aku) ayah aku 20 oktober aqis 23 oktober..
masa 20oktober lepas macam biasalah anak dia yang di perantauan ni call sekadar wish befday tanpa hadiah..kek pun tak der..kebetulan minggu tu tak balik jadi call jer lah yang mampu aku buat ;-(
tapi..
sangat tergugat dengan agenda anak2 buah aku menyambut befday atoknya..

huwaaaaaaaaa...


 
serius tergugat..


alia,wani dan aina


diaorang kat atas ni siap bagi adiah henpon kat atoknya..aku yang dah keje ni pun tak beli adiah lagi untuk ayah aku heheheh..diaorang siap simpan duit belanja sekolah kumpul duit sama2 bagi adiah kat atoknyer..terharu okehh..

alia: atok ni adiah dari kakak

aina: bukan kakak sorang aina pun tok..

atok: terima kasih yer adiah ni atok simpan dulu (sambil bangun simpan adiah yang siap berbalut tu dalam bilik)

alia: alah atok bukak lah adiah tu sekarang..kakak tak saba ni..(tersenyum2 malu)

aina : wan aina kumpul duit dengan kakak RM20 sorang nak beli adiah tu kat atok (sambil berbisik ngan wan dia)

wan : macam mana aina kumpul duit??

aina : aina suh ibu bawak bekal duit belanja aina tak pakai lah..

serius aku terharu bila mak aku cite tentang ni kat aku..heheh..cepat nya lah masa berlalu..dah besar anak anak buah aku..baru semalam rase nya diaorang pandai panggil aku 'mocu' sekarang dah boleh jadi kawan bermain dan bergadoh aku..


abaikan muke aku yang tembam itu heheh


mereka adalah penghibur aku..mereka adalah buah hati aku..rase yang amat rindu kalau tak bertemu..nasib lah anak2 buah aku ni tak duk jauh dari umah mak aku..jadi tiap kali balik kampung memang aku akan jumpa jugak anak anak buah aku ni dulu..

dulu masa aku belum berkahwinan wani tak suke dengan suami aku..tak tau sebab ape,mungkin dia rase aku tak akan hiraukan dia lepas aku kawin..tapi sekarang....aku ni jadi no 2 suami aku jadi no 1..bila aku call cakap dengan aku tak sampai 5minit terus tanya "mocu,pocu ada tak?wani nak cakap dengan pocu" bila dah start gayut ngan pocunya..mak aiii macam cakap dengan bf lama giller..siap leh cerita mkn ape..pakai baju ape.. ada perasaan jeles mocu disini okeh..



antara orang yang sibuk di hari bahagia aku dulu..aku duk sibuk buat hantaran tepek bunga2 diaorang berdua kat atas ni duk sibuk cabut bunga2 tu balik..kesudahnya aku biarkan jer..



Thursday, October 20, 2011

~Manfaat Surah Alam nashrah & petua dapat anak

Assalammualaikum..
terbaca ilmu ni kat blog kawan tadi..so aku rase tertarik untk tepekan sekali ilmu ni kat blog aku..supaya menjadi rujukan di hari muke..almaklumlah aku ni kan cepat lupa..so dengan ada nyer aku tepek kat sini leh jugak aku ulang baca nanti..

********************************************

Sebentar tadi saya selesai menonton Tanyalah Ustaz bersama Ustaz Hanafi Abdul Malek (cuba cari profile FB beliau, tapi tak jumpa). Tajuk menarik untuk hari ni - ANAK ANUGERAH ALLAH. Topik yang saya kira sangat relevan memandangkan senario keruntuhan sosial dan cabaran-cabaran keibubapaan dalam membesarkan anak-anak.

Saya sangat-sangat bersetuju dengan konsep pendidikan berlandaskan agama adalah yang terbaik dan juga penyelesaian untuk 1001 macam permasalahan sosial. Semoga sahabat-sahabat dan mungkin saya juga (jika diizinkan Allah) mampu menjalankan amanah ini berlandaskan apa yang seharusnya bagi memastikan generasi akan datang, adalah generasi yang terpelihara dari 1001 macam cabaran masa kini.

Okay, saya sebenarnya nak kongsi beberapa ilmu yang saya peroleh sebentar tadi.

MANFAAT SURAH ALAM NASYRAH

1. Untuk ibu bapa yang rasa kesabaran tercabar dengan kerenah anak-anak, amalkan membaca ayat pertama dalam surah Alam Nasyrah (yang bermaksud: [1] Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk)?). Kemudian, tiupkan pada tapak tangan, dan sapukan di dada. Amalkan ini selalu, mudah-mudahan kita akan punya kesabaran, kekuatan dan semangat dalam mendidik anak-anak.

2. Untuk mereka yang rasa terbeban dengan apa-apa temasuk juga bebanan hutang. Bacalah ayat kedua dalam surah Alam Nasyrah (yang bermaksud: [2] Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu?). Kemudian, tiupkan pada tapak tangan, dan sapukan di kedua belah bahu.

3. Untuk mengurangkan rasa malas, menjadi lebih bersemangat dalam apa jua pekerjaan, bacalah ayat ketiga dalam surah Alam Nasyrah (yang bermaksud: [3] Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?). Kemudian, tiupkan pada tapak tangan, dan sapukan di bahagian pinggul dan pinggang.

4. Ayat keempat dalam surah Alam Nasyrah (yang bermaksud: [4] Dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu) adalah sesuai untuk diamalkan bagi mereka yang perlu bergaul dengan orang ramai atau lebih sesuai untuk kemasyuran. Boleh juga diamalkan oleh ibu bapa untuk mendapat perhatian daripada anak-anak. Baca ayat tersebut, kemudian tiupkan pada tapak tangan, dan sapukan di muka.

Tafsiran seterusnya surah Alam Nasyrah:

[5]
Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

[6]
(Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

[7]
Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

[8]
Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).

PETUA MENDAPATKAN ANAK

Menurut Ustaz Hanafi Abdul Malek, bagi mereka yang berhasrat untuk mendapatkan anak, minum segenggam kurma yang dikisar bersama segelas susu kambing. Sekali seumur hidup juga sudah mencukupi.

Selain itu, amalan makan 7 biji kurma dan susu kambing juga memberi banyak manfaat untuk kesihatan.

Selamat mencuba & maaf kalau saya ada tersilap di mana-mana.


Wednesday, October 19, 2011

~Tengah Dok piKir~

Assalammualaikum..
pembuka bicara heheh..minggu ni dah 20minggu usia kandungan aku..
dah semakin besar..alhamdulillah..
aku dah ada rase macam berdenyut denyut kat perut..dah semakin kerap..
mungkin itu tanda pergerakan bayi kan..mana lah aku tau..sebab tak pernah rase sebelum ni hehehe..
kadang kadang tu rase geli pun ada jugak..jawab nyer gelak sorang sorang jer aku..
syukur ya allah kerana beri aku peluang merasai pengalaman ini dan beri peluang meminjamkan aku zuriat ini..kerana ini semua hanya milikmu ya allah aku hanya sekadar peminjam..


kesihatan aku pulak..alhamdulillah semakin oke..kalau nak di bandingkan di awal kehamilan dulu..
tapi muntah muntah tu masih ada..cepat letih..kaki ni selalu lenguh walaupun hanya berjalan di dalam rumah..
itu lah aku tengah dok pikir ni..
sekarang pun kaki aku dah mula lenguh lenguh macam mana lah keadaannya kalau aku dah sampai tujuh lapan bulan nanti kan..
barangan bayi belum satu pun beli..encik suami aku duk sibuk ajak pergi beli barangan bayi minggu ni..bagi aku macam cepat sangat plak..
tapi kalau nak tunggu aku banyak bulan larat ker aku nak pergi ukur shoping complex tu??hehehe
hahahah tak menahan niat aku...
banyak benda nak kena beli..dengan aku yang tak tau nak beli ape barang keperluan bayi tu kan harus lah ambil masa yang lama nak beli..
sekali keluar shoping beli satu..pastu balik umah pikir lagi barang apa yang patut beli..dapat idea keluar lagi cari barang tu..ha kan ambil masa yang lama jugak kan hehehe..

Ni barang barang yang aku rase perlu aku beli..


BARANGAN ASAS UNTUK BAYI



terima kasih encik google

encik google jugak

encik google lagi

lagi encik google



1-Bakul pakaian bayi
2-Baju lengan panjang
3-Baju lengan pendek
4-Seluar panjang
5-Seluar pendek (aku tak tau bayi baru lahir pakai ker tak seluar pendek ni heheh)
6-Barut
7-Bedung
8-pampers new born
9-tuala kecil
10-botol susu
11-berus botol
12-baby bip
13-alas getah bayi
14-diapers bag
15-tilam bayi
16-bantal bayi
17-kelambu
18-selimut
19-sarung tangan
20-sarung kaki


BARANGAN MANDIAN BAYI


heheh google jer lah



1-Bakul barang mandian (tidak terlalu besar senang nak bawak kemana2)
2-Baby wipes
3-Baby shampoo
4-Baby powder
5-Kapas kecik
6-Tab mandian bayi



BARANGAN GROOMING  & HEALTH CARE

1-Bakul barangan grooming
2-minyak bayi nona roguy
3-vicks
4-pemotong kuku bayi
5-gunting kecik
6-baby lotion
7-baby oil
8-krim lampin
9-cutton bud
10-sikat bayi


ini pun banyak aku cedok dari intenet..nanti aku pikir lagi..ape yang patut aku beli..ni pun dah banyak dah ni..rasenyer aku setuju lah dengan cadangan encik suami aku ujung minggu ni..sebelum kaki aku sembab dan tak larat nak jalan baik aku setel kan awal awal kan..