JellyPages.com

Wednesday, May 20, 2015

AQIL RAZIN

Muhammad Aqil Razin

Assalammualaikum..

Setahun berlalu tiada sebarang update pada blog kesayangan ni..
iye betul aku telah pun punya dua cahaya mata penyeri dan penguat semangat aku..
pengalaman bersalin aqil yang sangat berharga bagi aku.. DUe date Aqil pada 1 feb 2015.. seperti ufairah lahir sebelum tarik due aku juga menjangkakan seperti itu untuk kandungan kedua ni..lagi pula bila dah pertengahan bulan januari badan rase sangat tak berdaya cepat penat dan serba serbi tak kene

20 Januari 2015
hari selasa.. balik kerja seperti biasa. sebelum sampai rumah aku dan en nua akan singgah makan kat kedai biasa aku makan tu..mengandung kali ni memang aku tak masak balik kerja.. kandungan cecah 7bulan je aku dah tak larat masak.. tak larat nak berdiri lelama waktu memasak tu. Jadi tiap hari lah makan luar.
menu aku hari tu nasi goreng kampung.. esok 21 januari 2015 aku ada appoinment dengan dokto untuk ambik darah. nak tengok gula dalam darah jadi aku kena puasa dari malam ni..

10 malam.
selepas balik makan nasi goreng kampung tadi balik umah seperti biasa..lakukan kerja kerja hakiki dan terus masuk tido. Memang aku masuk tido awal masa mengandungkan kali kedua ni.faktor usia barangkali cepat sangat letih.

12 malam
Terbangun dari tido rase seperti sakit perut.. temenung sekejap kat katil..ini sakit perut apa..sakit perut nak bersalin atau sakit perut nak 'membuang'.. sebab minggu lepas ada gak sakit mcm ni..rase mcm sakit nak bersalin dah lepas tu sakit tu hilang dengan sendirinya.jadi sakit kali ni buatkan aku kompius sekejap..
maka aku andaikan ini sakit perut nak "membuang" je.. selepas membuang aku pun sambung tido..

21 Januari

3 Pagi.
terbangun lagi.. sakit perut datang lagi.. ok kali ni aku dah kompius tak kan sakit perut nak membuang lagi kan. Jadi aku dah mula tengok jam. sakit contraction ke apa ni.. bila aku tengok jam sakitnya konsisten setiap sepuloh minit sakit jadi aku tau ini hint pada sakit contruction aku..
yeahhh akhirnya sakit contruction betul dah datang yang sebelum ni sakit memain kejap sakit pas tu hilang dengan sendirinya..


3.30pagi
kejut en nua kata sakit perut dah.. tapi masa ni boleh tahan lagi lah macam malas nak pergi hospital awal awal kan. Tapi en nua suh jugak aku siap sebab kalau tunggu hari makin pagi nanti jalan jem dia tak nak ambik risiko. aku pun bangun mandi..punyalah lama aku mandi pepagi buta tu..bersihkan diri sebersihnya sebab hari ini pastinya hari yang panjang bagi aku..

4.30pagi
keluar dari rumah..sebelum keluar rumah siap call mak imah (pengasuh ufairah) kata aku dalam perjalanan nak ke hospital ufairah akan aku tinggal kan kat rumah mak imah. Sempat en nua singgah 7elevan kat rumah aku tu beli top up kang apa apa hal senang. Sampai rumah mak imah, bagi ufairah kat mak imah. ufairah tdo lagi masa tu..aku peluk dan cium ufairah.. mata dah berair tahan sebak.. mak imah kata jangan risaukan ufairah. aku senyum n mintak mak imah doakan yang terbaik untuk aku.
Sebelum sampai hospital en nua tetiba plak nak ke toilet. Singgah stesen minyak BHP en nua nak melepaskan hajat..nampaknya dia lagi nebes dari aku heheh

5.30pagi.
Sampai hospital.. aku tengok tak ada orang pun kat kawasan kecemasan ibu mengandung tu. terus masuk serahkan buku pada nurse yang bertugas.tak lama lepas tu nurse panggil.check tekanan darah.
dokto sampai check bukaan. masa tu bukaan dah 2cm. dokto terus arahkan aku masuk wad.

6.00pagi.
Masuk wad dah..aku solat kat tepi katil.. En nua pun solat kat tepi katil tu je..masa ni memang dah sakit tapi boleh lagi borak borak dengan en nua..


8pagi..
dokto masuk check bukaan aku.. masa ni bukaan dah 3cm. Dari subuh hingga pukul 8pagi bukaan baru 3cm.dokto suh aku berehat dulu dekat katil.. masa ni aku rase macam dah tak boleh nak berehat sangat sakit tu dah datang dengan kerap.

12tengahari
Bukaan dah 4cm. dokto dah arahkan aku masuk labour room.. tapi masa tu labour room penuh jadi aku duk dulu kat wad.. sakit masa ni dah tak leh cite dah.. sambil tu nurse kat wad suh jugak aku makan..takut kang tak ada tenaga nak meneran. Dah sakit macam ni mana lah aku ada selera nak makan.. cuma aku minum air je lah. Sempat en nua belikan aku air susu kotak..itulah yang aku minum untuk alas perut.

2 Petang
Bukaan masih 4cm. Aku di tolak ke labour room..masa ni wan ngan atok pun sampai..salam dan cium2 wan terus aku masuk labour room. Tak boleh nak bercakap banyak sangat masa ni..sakit dah tak tertahan. Bibir dah start kering.. dah tak tau nak bernapas melalui idung, bernapas melalui mulut untuk tahan rase sakit.

3petag
sakit yang amat sangat sampai menggigil kaki tahan sakit. aku mintak epidural kat dokto. walaupun aku tau kesannya keatas aku nanti bila ambil epidural..aku tak peduli. yang aku tau aku nak melalui saaat ni dengan tenang jadi aku perlukan bantuan epidural lagipun aku tak tertahan sakit contruction tu..

4petang
dokto bagi epidural ..masa ni aku dah tak tengok jam sangat asik melayan sakit..bila dokto bagi epidural tu sakit contruction berkurang..aku boleh tertido sekejap dalam labour room tu.sempat jugak aku pesan dengan en nua pergilah keluar makan.. dia pun tak makan seharian..

5 Petang hingga 10 malam.

Dokto terus check bukaan aku..dalam pukul 9mlm tu bacaan bukaan dah 8cm. Bila dah 8cm ni sakit contruction lagi kuat walaupun ada epidural sakit tetap kuat.. masa ni lah aku rase waktu berjalan begitu lambat sekali..

10.30 malam.

Dokto check lagi sekali bukaan. dah 10cm. terus dokto kata kat aku "ok mummy dah 10cm jum kita meneran" jum jum dakto ni macam jum ajak aku tengok wayang je.. senang je dia jum jum heheh
dokto terus suruh aku meneran..walaupun pada masa tu aku langsung tak rase nak meneran..aku pun ikut je cakap dokto..ambil nafas dalam dalam meneran..

10.58 malam
lahirlah bayi lelaki seberat 3.70kg setelah hampir setengah jam aku meneran..bila taip ni aku pun tak sangka aku mampu melahirkan aqil secara normal..syukur ya allah atas nikmatmu.


Nikmat yang tak terhingga merasa pengalaman bersalin ni..biarlah aku abadikan di sini..jika ada rezeki aqil membacanya suatu hari nanti ketahui lah aqil ibu sanggup gantikan nyawa ibu demi anak anak ibu aqil dan kakak ufairah.





























No comments:

Post a Comment